مرکز بهداشت شهدای والفجر
چگونه با انجام فعالیت های بدنی از ابتلا به کووید 19 پیشگیری کنیم
اپیدمی کووید 19 بیش از پیش نشان داد که انجام فعالیت بدنی نه تنها موجب پیشگیری وکنترل بیماریهای غیرواگیر می شود، بلکه در پیشگیری از ابتلا به بیماری های واگیر از جمله کووید 19 نقش مهمی ایفا می کند.
اپیدمی کووید 19 بیش از پیش نشان داد که انجام فعالیت بدنی نه تنها موجب پیشگیری وکنترل بیماریهای غیرواگیر می شود، بلکه در پیشگیری از ابتلا به بیماری های واگیر از جمله کووید 19 نقش مهمی ایفا می کند.
نقش فعالیت بدنی منظم درپیشگیری و درمان بیماری های غیر واگیر ازجمله بیماری های قلبی، سکته مغزی، دیابت و ... و بهبود کیفیت زندگی برکسی پوشیده نیست. اما نکته ای که شایان اهمیت است نقش فعالیت بدنی با شدت متوسط در بالا بردن ایمنی و مقابله بدن ما با ویروس های تنفسی می باشد. تقویت سیستم ایمنی در ورزش با شدت متوسط از مکانیسم های مختلفی از جمله افزایش تعداد نوتروفیل ها و سلول های کشنده طبیعی، افزایش ایمونوگلو بولین آ بزاق، افزایش هورمونهای مرتبط با استرس و تنظیم سیستم دفاعی بدن(TH2/TH1 ) می باشد. همچنین فعالیت بدنی از طریق تاثیر بر اضافه وزن و چاقی به عنوان یکی از عوامل وخامت کووید 19 و افزایش توان قلبی تنفسی بر کنترل کووید 19 موثر است.
با وجود محدودیت های ناشی از شیوع بیماری کووید 19 در جامعه، امکان انجام فعالیت بدنی با رعایت پروتکل های بهداشتی فراهم می باشد و حتی انجام تمرینات ورزشی در منزل با کمترین وسایل و امکانات می تواند اثرات مخرب کم تحرکی را کاهش دهد. اما نحوه انجام فعالیت بدنی در دوران همه گیری باید شامل رعایت ضوابط و قواعد خاصی باشد باید توجه داشت موارد فوق برای افراد سالمی که هیچ علائمی ندارند می باشد و در صورت بروز علائم شامل تب، بدن درد، سرفه ، علائم گوارشی و ... ادامه فعالیت بدنی منوط به مشاوره با پزشک می باشد.
در اپیدمی کووید 19 ، نکته مهم اجتناب از فعالیت های بدنی با شدت بالا می باشد؛ چرا که فرد تا چند ساعت پس از انجام ورزش و فعالیت بدنی با شدت بالا دچار افت ایمنی می گردد. ورزش شدید بویژه در باشگاه ها و سالن های ورزشی شلوغ و فضای بسته در شرایط بیماری کووید 19 دارای مضراتی بیشتر از فواید آن است و این روزها باید پرهیز شود.
در دوره اپیدمی کووید 19 با توجه به احتمال ابتلا به بیماری 19-COVID در مکان های عمومی و پر تردد انجام فعالیت بدنی در محیط های عمومی مانند باشگاه ها و پارک ها مگر با رعایت ضوابط خاص توصیه نمی شود. بهترین مکان جهت انجام فعالیت بدنی در منزل (ترجیحا در یک اتاق با تهویه مناسب) می باشد. فاصله اجتماعی در حین فعالیت ورزشی در دوره اپیدمی کووید 19رعایت شود فعالیت بدنی باید دور از جمعیت با اجتناب از تماس با سطوح (وسایل ورزشی بوستان ها، صندلی پارک ها و ...)انجام شود. فاصله ایمن در هنگام پیاده روی، دویدن یا دوچرخه سواری در شرایط شیوع بیماری کووید 19 ،یک تا دو متر بین افراد در وضعیت ثابت توصیه می شود.
دکتر " نگار میرزاد" کارشناس مسئول واحد بیماریهای غیر واگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید