متن استاتیک شماره 63 موجود نیست
  • 1401/04/14
  • - تعداد بازدید: 222
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه
مرکز بهداشت شهدای والفجر

پیشگیری از وبا و بیماری های اسهالی

وبا یک بیماری حاد اسهالی است که توسط میکروبی به نام ویبریوکلرا ایجاد می شود.


پیشگیری از وبا و بیماری های اسهالی

وبا یک بیماری حاد اسهالی است که توسط میکروبی به نام ویبریوکلرا ایجاد می شود.

 این میکروب از طریق خوردن آب آلوده پس از عبور از معده در روده تکثیر پیدا کرده و موجب ترشح سم (توکسین) و افزایش دفع آب و املاح از دیواره روده می شود که با علامت اسهال همراه است بنابراین میکروب از طریق مدفوع انسان در محیط پخش می شود و آب و غذا را آلوده می کند.

منابع شایع بیماری:

عامل بیماری وبا در آب، محیط های مرطوب، میوه و سبزی، صدف دریایی و گوشت زنده می ماند ولی تحمل چندانی نسبت به خشکی و نور آفتاب ندارد و با جوشاندن آب به مدت یک دقیقه از بین می رود منبع بیماری وبا، آب و غذای آلوده به مدفوع انسانی است.

علایم بیماری چیست؟

- اسهال آبکی شدید و متوسط، با دفعات اجابت مزاج غیر قابل شمارش،

- نبودن دل درد و دل پیچه؛

- استفراغ بدون حالت تهوع قبلی؛

- گرفتگی عضلات پشت ساق پا؛

- عطش فراوان؛

- فقدان تب؛

- فقدان خون در مدفوع؛

- اولین شکایت بیمار احساس پری و غرغر شکم است و سپس اسهال آبکی شبیه به آب برنج بدبو دیده می شود.

راه انتقال بیماری وبا چگونه است؟

مصرف آب آلوده به مدفوع (آلودگی آب توسط مدفوع به طور ثانوی، دفع ناصحیح فاضلاب و نشت آن به آب آشامیدنی) منابع آب حفاظت نشده مانند چاه ها، دریاچه ها، استخرها، جوی ها

آشامیدنی و خوراک آلوده مانند سبزی ها و میوه هایی که با آب آلوده شسته شده اند و آلودگی غذاهای پخته شده بعد از تهیه

تماس مستقیم دست با ترشحات اسهالی بیمار وبایی

استحمام یا شستشوی لوازم آشپزخانه در آب آلوده

یخ آلوده که از آب آلوده تهیه شده باشد.

غذاهای دریایی ناپخته و خام مثل صدف، ماهی

تغذیه کودکان و نوزادان با بطری ( آلوده ) به جای شیرمادر نیز می تواند یک عامل انتقال بیماری باشد.

برای پیشگیری چه باید کرد؟

جوشاندن یک دقیقه ای آبی که از سلامتش اطمینان ندارید

شستشوی دست با آب و صابون( قبل از تهیه و توزیع غذا، قبل از خوردن غذا، بعد از اجابت مزاج و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزیجات، گوشت، ماهی و مرغ)

خودداری از خرید هرگونه مواد غذایی و خوراکی از دست فروشان

از مصرف یخ غیر بهداشتی خودداری کنید

سبزیجات و میوه ها را به روش صحیح ضدعفونی کرده و سپس مصرف نمایید

تشخیص وبا

تنها راه تشخیص قطعی، شناسایی باکتری در نمونه مدفوع فرد می باشد.

درمان بیماری چگونه است؟

درصورت بروز علایم و نشانه های بیماری از جمله اسهال حاد آبکی بدون انجام خود درمانی به سرعت به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.

قبل از مراجعه چنانچه بیمار قادر به نوشیدن است مایعات کافی از جمله ORS به بیمار بدهید.

برای تهیه محلول خوراکی ORS یک بسته از آن را در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل کنید و به تدریج به بیمار بدهید.

 

نکته ی آخر:

با توجه به اینکه شایع ترین راه انتقال بیماری وبا و بیماریهای اسهالی از طریق آب، سبزیجات و میوه های آلوده می باشد، با رعایت نکات ساده بهداشتی، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است.

 

«مهندس علی مختاری» مسوول مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر

  • گروه خبری : اخبار,بک آپ خبر,اخبار واحدها
  • کد خبری : 63056
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید