متن استاتیک شماره 63 موجود نیست
  • 1403/08/01
  • - تعداد بازدید: 53
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
مرکز بهداشت شهدای والفجر

پاسخ علمی درست به چند باور نادرست در مورد چاقی کودکان

برخی از مادران بر این باور هستند که هر قدر کودک چاق تر باشد، سالم تر است.

پاسخ علمی: چاقی کودکان می تواند منجر به دیابت نوع دو شود که یک بیماری مزمن است و باعث افزایش غیرطبیعی سطح قند خون می شود. همچنین چاقی می تواند به ترتیب باعث افزایش سطح کلسترول و فشارخون در سنین بزرگسالی شود. چاقی کودکان می تواند باعث درد مفاصل و اختلالات استخوانی و مفصلی شود که باعث کاهش تحمل ورزش و فعالیت بدنی می شود یکی از مشکلاتی که به دنبال اضافه وزن نیز ممکن است در کودکان ظاهر شود مشکلات تنفسی و آسم است.

افزایش وزن و چاقی در کودکان با تغییرات هورمونی می تواند باعث بلوغ زودرس شود که خطرات جسمانی و روحی خود را دارد که می تواند باعث ایجاد مشکلات اجتماعی و عاطفی شود که توام با کاهش اعتماد به نفس، افسردگی، تحقیر شدن و از دست دادن دوستان می شود. به همین دلایل، لازم است که والدین به سلامت تغذیه و فعالیت بدنی کودکان خود توجه داشته باشند و از تغذیه ناسالم و حجم زیاد غذا پرهیز کنند. همچنین باید فرصت های مناسب برای ورزش و بازی فعال برای کودکان فراهم کنند. در صورت نگرانی از وضعیت سلامت کودک، به پزشک مراجعه کنیــد.

برخی مادران علت بی قراری کودک را، گرسنگی او می دانند و این امر منجر به افزایش مصرف غذا و در نهایت چاقی کودک می شود.

پاسخ علمی: بسیاری از والدین فکر می کنند که بی قراری کودک نشانه گرسنگی است و باید به طور مکرر به او غذا داد. اما بی قراری کودک ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، مانند تشنگی، خستگی، ترس، سرما یا گرما، بیماری، نیاز به توجه و یا کولیک. گرسنگی فقط یک عامل از میان عوامل بسیار است که ممکن است باعث بروز بی قراری در کودک شود پس چگونه باید تشخیص داد که کودک واقعا گرسنه است یا خیر؟ برخی از نشانه های گرسنگی در کودک عبارتند از عدم دریافت غذای کافی در طول روز، نالیدن یا گریه کردن و برای تشخیص بهتر علامت های گرسنگی باید با متخصص کودکان مشورت کنید و اما آیا خوراندن زیاد بــه کودک صدمه می زند؟ پاسخ مثبت است. خوراندن زیاد به کودک ممکن است منجر به چاق شدن، سوء هضم، نفخ، تغییرات خلق و خو، کمبود ویتامین ها و مواد معدنی، کاهش اشتها و علاقه به غذا و یا حساسیت های غذایی شود.

در برخی مناطق برای تغذیه کمکی کودک از آب جوشیده با نان یا بیسکویت به عنوان صبحانه استفاده می کنند و از مصرف مواد پروتئینی از قبیل شیر، تخم مرغ و پنیر غافل می شوند.

پاسخ علمی: صبحانه از مهم ترین وعده های غذایی روز است و باید حاوی تمام گروه های غذایی باشد. صرفا استفاده از غلات مثل نان یا بیسکوییت همه ترکیبات مغذی که برای رشد کودک نیاز است به کودک نمی رساند. صبحانه به کودکان انرژی لازم برای فعالیت های روزانه را می دهد و همچنین به بهبود عملکرد شناختی، حافظه و تمرکز آن ها کمک می کند. مواد پروتئینی از جمله شیر، تخم مرغ، پنیر نقش بسیار حیاتی در رشد کودکان دارند.

پروتئین ها به عنوان سازنده اصلی بافت های بدن شناخته می شوند و نقش کلیدی در ساختار و استحکام عضلات، استخوان ها، پوست، موها و دیگر بافت های بدن دارند. همچنین مواد پروتئینی مثل تخم مرغ در فرآیندهای متنوع بدن مانند هضم غذا، تولید انرژی، ساخت و تجزیه و ترکیب مواد مختلف، حمل و نقل مواد، حفظ سلامت سیستم ایمنی و تولید هورمون ها نقش دارند.

شیرخشک کودک را باهوش می کند.

پاسخ علمی: به طور کلی، شیر خشک یک جایگزین برای شیر مادر است که در صورت عدم امکان یا نامناسب بودن شیردهی توسط مادر، مورد استفاده قرار می گیرد. شیر خشک طوری طراحی شده است که برای تغذیه و رشد کودک مناسب باشد و دارای پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین ها، مواد معدنی و عناصر کمیاب است. اما این به این معنا نیست که شیر خشک بالاتر از شیر مادر قرار دارد یا بر هوش کودک تأثیر بیشتری دارد. در واقع، شیر مادر بهترین غذای طبیعی برای نوزادان است که همه نیازهای آن ها را برطرف می کند.

 تحقیقات نشان داده اند که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، نسبت به نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می شوند، دارای هوش بالاتر، حافظه بهتر، رفتار منطق گراتر و عملکرد روان شناختی بهتر هستند. در حقیقت، شیر خشک فقط گزینه دوم بعد از شیر مادر است و همچنان شیردهی توسط مادر به عنوان بهترین روش تغذیه نوزاد توصیه می شود. البته باید توجه داشت که مصرف شیر خشک هم دارای فواید و مزایای خود است و برای کودکانی که به هر دلیلی نمی توانند از شیر مادر استفاده کنند، مفید و ضروری است. اما باید با رعایت اصول بهداشتی و تحت نظر پزشک و متخصص تغذیه صورت گیرد./ واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر

  • گروه خبری : اخبار,بک آپ خبر,اخبار واحدها
  • کد خبری : 111330
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید