مرکز بهداشت شهدای والفجر
رعایت اصول تغذیه مناسب در محیط کار
افراد شاغل، حداقل یک سوم روز یا حتی نصف روز خود را در محیط کار می گذرانند. کارکنان برای حفظ سلامت خود به تغذیه مناسب نیاز دارند.
افراد شاغل، حداقل یک سوم روز یا حتی نصف روز خود را در محیط کار می گذرانند. کارکنان برای حفظ سلامت خود به تغذیه مناسب نیاز دارند.
برخی از مشکلات تغذیه ای کارکنان در محیط های کار :
1. مصرف زیاد قندها و کربوهیدرات های ساده در محیط کار
· مصرف مداوم کربوهیدرات ها و غلات همچون انواع کیک، کلوچه، بیسکوییت در محیط کار اگرچه در کوتاه مدت به بالا رفتن قند خون کمک می کند، ولی با تحریک ترشح انسولین، ورود گلوکز به سلول را تسریع کرده و در نهایت کاهش قند خون و عوارض ناشی از آن مانند خستگی، خواب آلودگی و کاهش بازده کاری را به دنبال دارد.
· این مواد با توجه به کالری بالایی که دارند می توانند سبب اضافه وزن و چاقی، به ویژه در افرادی که فعالیت بدنی کمی در محیط کار دارند شوند.
· غذاهای پرکربوهیدرات باعث ترشح سروتونین شده که خواب آلودگی را تشدید می کند،
· سطح هورمون های مولد استرس مانند آدرنالین در اثر مصرف زیاد قند و شکر و کافئین (در قهوه و نوشابه های کولا) در خون بالا می رود.
ارائه راهکار:
- به جای شیرینی و شکلات ← استفاده از میوه های تازه نظیر سیب، هلو،گلابی
- به جای شکر ← استفاده از ادویه هایی مانند دارچین و زنجبیل
-به جای بیسکویت و کیک ← استفاده از تنقلات سالم نظیر میوه های خشک شده و خشکبار
-به جای نوشابه و نوشیدنی های شیرین← استفاده از شیر کم چرب، دوغ یا آب
-به جای آب میوه ها ← استفاده از میوه های طبیعی
2. عدم مصرف کافی میوه ها و سبزیجات در محیط کار
· میوه ها به علت داشتن ویتامین های B و C و آنتی اکسیدان ها در کاهش فشارهای کاری و استرس سودمند هستند،
· فیبرهای موجود در میوه و سبزیجات به عملکرد بهتردستگاه گوارش کمک میکنند و از یبوست پیشگیری میکنند. مصرف فیبر باعث احساس سیری با مصرف کالری کمتر میشود و به کاهش وزن کمک میکند.
ارائه راهکار:
- هر فرد بزرگسال می بایست روزانه 2 تا 4 واحد میوه و 3 تا 5 واحد سبزیجات استفاده نماید.
- در میان وعده ها، به جای مصرف مواد قندی، انواع میوه و سبزی جات مثل خیار، گوجه فرنگی، کاهو، هویج و یا لقمه هایی که در منزل تهیه شده اند مثل نان و پنیر و سبزی مصرف شود.
-در کنار غذا از سالاد و سبزی خوردن و در وعده صبحانه از سبزیجاتی مثل خیار و گوجه همراه با نان و پنیر و از قارچ، نخود فرنگی به همراه املت استفاده نمایید.
- از میوه های خشک مثل توت و کشمش به عنوان میان وعده و یا همراه با چای استفاده نمایید.
-سبزیجات و میوه های تازه و خام مثل کدو، هویج، اسفناج، هلو و توت فرنگی را می توانید رنده یا خرد کرده و در ماست یا سالاد استفاده کنید.
3. عدم مصرف کافی آب و مایعات در محیط کار
· یک فرد بزرگسال سالم در شرایط نرمال و آب و هوای معتدل برای تامین آب مورد نیاز بدن باید به طور متوسط 8 لیوان آب و مایعات در طول روز بنوشد. میزان نیاز به آب بسته به فعالیت روزانه، آب و هوا، وضعیت بارداری یا شیردهی، وضعیت سلامت متغیر است.
· کم آبی در بدن باعث عوارض و بیماری هایی از جمله سردرد و خستگی، گرفتگی عضلات، سنگ کلیه، عفونت ادراری، سوزش معده، سوء هاضمه و یبوست می گردد.
ارائه راهکار:
-نگه داشتن مداوم بطری آب در کنار خود در مصرف آب بیشتر به شما کمک می کند.
- می توانید آب مصرفی خود را با یک تکه لیمو، نعنا یا زنجبیل مزه دار کنید.
- از میوه ها و سبزیجات آبدار مثل کاهو، خیار بیشتر استفاده نمایید.
- مصرف چای و ترکیبات کافئین دار را کاهش دهید زیرا سبب افزایش ادرار و کاهش آب بدن می شود. همچنین این نوشیدنی ها جایگزین آب مصرفی و در نتیجه باعث کاهش مصرف آب می گردد.
4. فعالیت فیزیکی نامناسب و کم تحرکی
· فعالیت بدنی نامناسب باعث ایجاد مشکلات زیادی از جمله بیماری قلبی، دیابت نوع 2، انواع سرطان، سندروم متابولیک، چاقی و پوکی استخوان می گردد.
ارائه راهکار:
-برای شروع فعالیت بدنی در محیط کار بازههای زمانی 5 تا 10دقیقهای در نظر بگیرید.
- بعد از 1 ساعت بیتحرکی، از پشت میز بلند شوید، کمی حرکات سبک کششی انجام دهید و مدت کوتاهی در محیط کار پیادهروی کنید.
- جلسات پیادهروی با همکاران برگزار کنید.
- از پلهها استفاده کنید.
به خاطر داشته باشید که با پیروی از یک الگوی غذایی سالم در محیط کار نه تنها از اضافه وزن و چاقی، ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، دیابت و سایر بیماری ها پیشگیری کرده اید، بلکه با بهبود عملکرد و افزایش بازده کاری موجبات ارتقاء خود را در محیط کار نیز فراهم می کنید./ زهرا میرزائی- کارشناس ارشد تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید