مرکز بهداشت شهدای والفجر
باورهای نادرست تغذیه ای در رابطه با روغن های حیوانی و گیاهی
امروزه به دلیل گسترش استفاده از روغنهای ناسالم در رژیم غذایی روزانه، شاهد افزایش چشمگیر بیماری هایی همچون چاقی، دیابت، مشکلات قلبی عروقی هستیم. بنابراین انتخاب روغن مناسب برای استفاده روزانه در رژیم غذایی اهمیت بسیاری دارد و در کیفیت زندگی و سلامت افراد بسیار تاثیرگذار است.
در این میان یکسری باورهای نادرست در رابطه با مصرف روغن های حیوانی و گیاهی وجود دارد که به بررسی آنها می پردازیم:
روغن دنبه طبیعی است. چربی خون را بالا نمی برد ولی روغن های گیاهی و کارخانه ای سرطان زا هستند:
با توجه بالا بودن اسیدهای چرب اشباع روغن های حیوانی که سبب افزایش کلسترول خون و به دنبال آن افزایش بیماری های قلبی عروقی و برخی سرطان ها می شود و در مقابل بالا بودن میزان اسیدهای چرب غیراشباع در روغن های مایع که برای سلامتی مفید هستند، اشتباه بودن این باور محرز می باشد.
روغن مایع نباتی به دلیل داشتن پالم بیش از حد مجاز و مشکوک بودن ماهیت آن سالم نیست/ روغن های گیاهی به دلیل تقلبات و انواع افزودنی ها گزینه مناسبی برای پخت و پز غذا نمی باشند:
روغن های گیاهی مایع به طور عمده از چربی های غیر اشباع تشکیل شده که در صورت مصرف مناسب برای سلامت مفید می باشد.
روغن پالم از میوه درخت نخل بدست می آید که 50 درصد چربی آن را اسیدهای چرب اشباع تشکیل می دهند، اما دارای اسیدهای چرب تک غیر اشباع، چند غیر اشباع و ویتامین های A و E نیز می باشد. این روغن عمدتا در روغن های سرخ کردنی (در جهت افزایش پایداری این روغن ها در برابر حرارت بالا و جلوگیری از اکسیده شدن روغن) مورد استفاده قرار میگیرد.
در نهایت مصرف روغن مایع در مقایسه با روغن حیوانی که حاوی اسیدهای چرب اشباع مضر هستند مناسب تر می باشد.
چربی موجود در روغن های حیوانی جذب بدن نمی شود:
تمامی چربی ها شامل روغن های حیوانی و روغن های مایع گیاهی در دستگاه گوارش (عمدتا در روده باریک) به وسیله آنزیم های گوارشی شکسته شده و به اسیدهای چرب و ترکیبات دیگر قابل جذب تبدیل می شوند. از این نظر تفاوتی میان روغن های حیوانی با روغن های گیاهی وجود ندارد. /
« مهدیه فرید» کارشناس بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید