مرکز بهداشت شهدای والفجر
ارتباط تغذیه با بیماری سرطان
تحقیقات نشان داده است با تغییر در عادات غذایی، افزایش فعالیت بدنی و حفظ وزن مناسب می توان از بروز یک سوم سرطان ها پیشگیری کرد.
عوامل غذایی که با سرطان در ارتباط هستند شامل :چربی،پروتئین،سویا/فیتو استروژن ها، کربوهیدرات، فیبر، قند، میوه ها و سبزی ها، شیرین کننده های غیر مغذی
مطالعات متعدد نشان می دهند بین چربی دریافتی و سرطان ارتباط مستقیم وجود دارد. مصرف بیش از حد چربی های اشباع با افزایش سرطان سینه، ریه، پروستات و روده بزرگ مرتبط می باشند. رژیم های پرچرب حاوی مقادیر زیادی گوشت هستند چربی اشباع در گوشت قرمز با افزایش خطر سرطان کولورکتال، اندومتریوم و لنفوئید در ارتباط است. بنابراین توصیه می گردد ماهی، ماکیان و حبوبات جایگزین گوشت قرمز گردند. طبق تحقیقات صورت گرفته در جوامعی که اغلب غذاهایشان بر پایه مواد گیاهی و غنی از روغن های غیر اشباع مونو است بروز سرطان دستگاه گوارش کمتر است. در زنانی که غذاهای غنی از روغن زیتون مصرف می کنند شیوع سرطان سینه بسیار کم و در مردانی که چربی حیوانی کمتر و چربی گیاهی بیشتری در غذایشان مصرف می کنند شیوع سرطان پروستات کمتر است.
ارتباط اضافه وزن و چاقی با سرطان
- چاقی یک ریسک فاکتور سرطان بوده و مسئول 6 درصد تمام سرطان ها می باشد.
- رابطه بین وزن، BMI و سرطان های مری، پانکراس، مثانه، کبد، سینه(در زنان یائسه)، اندومتریوم، کلیه، کولون و رکتوم مستقیم است.
- وزن در کودکی باید در محدوده نرمال باشد چون وزن اضافی در نوجوانی با افزایش خطر دو برابری مرگ ناشی از سرطان کولون در بزرگسالی همبستگی دارد.
- بیماران سرطانی که دارای اضافه وزن و چاقی هستند و زنده مانده اند در معرض ریسک بالای عود سرطان می باشند، بنابراین حفظ وزن مناسب در طول زندگی یکی از مهمترین راههای محافظت در برابر سرطان و سایر بیماریهای مزمن است.
ارتباط مصرف فیبر و سرطان :
بر اساس مطالعات صورت گرفته رژیم پرفیبر در پیشگیری از سرطان کولون نقش دارد. مواد فیبری از طریق تسریع حرکات روده ها، سرعت تخلیه روده را افزایش می دهند که این موجب کاهش زمان تماس مواد سرطانزا با دیواره روده ها شده وبا مواد سرطانزا پیوند ایجاد نموده واز تماس مستقیم این مواد با جدار روده ها جلوگیری می کند. بنابر این توصیه می شود با توجه به تاثیر مصرف سبزی و میوه در کاهش بروز سرطان ها به دلیل تقویت سیستم ایمنی، ممانعت از تشکیل نیتروز آمین و ایندول (ترکیبات سرطانزا ) در بدن و ممانعت از رشد سلول های بد خیم حتما در برنامه غذایی خود انواع سبزیجات را بگنجانید./
الهام کاووسی کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید