مرکز بهداشت شهدای والفجر
شناخت عوامل، علائم خطر و تشخیص زودهنگام سرطان
اگر بدانید که دست کم نیمی از سرطان ها با درمان مناسب علاج خواهند شد زودتر به علایم مشکوک خود توجه کنید.
شاید اگر بدانید که دست کم نیمی از سرطان ها با درمان مناسب علاج خواهند شد زودتر به علایم مشکوک خود توجه کنید.
حتی برای کسانی که بقای کلی سرطان در آن ها ضعیف است، شانس زنده ماندن در زمان تشخیص زودتر، بیشتر خواهد بود. دو جزء اصلی در برنامه تشخیص زودرس سرطان وجود دارد: یکی آموزش و ترویج تشخیص زودرس و دیگری، انجام غربالگری.
غربالگری به عنوان بخشی از برنامه تشخیص زود هنگام سرطان، می تواند از وقوع این بیماری جلوگیری کند و به فرد مبتلا کمک خواهد کرد تا قبل از ظهور علایم یا نشانه ها به بیماری خود پی ببرد و بیماری را زودتر درمان کند. غربالگری روی تشخیص و شناسایی زود هنگام بیماری تاثیر به سزایی می گذارد.
سرطان در بافتها و اندام های بدن در اثر رشد بیرویه سلولها ایجاد میشود. در حالت طبیعی در بدن فرد سالم سلولهای پیر از بین میروند و با سلولهای جوان و جدید که توسط بافت تولید میشود جایگزین میشوند. اما سرطانی شدن باعث میشود سلولهای پیر از بین نرود بلکه تکثیر شود و این سلولهای اضافی با تقسیمهای پیدرپی باعث ایجاد سرطان شود.
توجه به تغذیه ی سالم، تحرک و فعالیت بدنی کافی و دوری از استرس می تواند نقش مهمی در پیشگیری از بروز بسیاری از سرطان ها داشته باشد.
تغذیه ناسالم، فعالیت فیزیکی ناکافی، افزایش وزن و چاقی، مصرف مواد دخانی، مواجهه با عوامل سرطان زا، آلودگی با عوامل ویروسی، مصرف مواد مخدر و الکل، استرس و اضطراب مدیریت نشده از مهمترین عوامل بروز سرطان است.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتیکه علایم عمومی سرطان مانند کاهش شدید وزن، سیری زودرس، بیاشتهایی، تب بدون علت، خستگی، تغییرات پوستی و سرفههای مداوم دارید بهتر است هرچه سریعتر برای تشخیص علت به پزشک مراجعه کنید.
اگر تا الان، به دلیل مشغلههای فراوان زندگی، کمتر به فکر سلامت خود بوده اید، از همین الان برای تشخیص زود هنگام سرطان، برنامهریزی کنید./ « هاجر نجات دارابی» کارشناس برنامه سرطان- واحد مبارزه با بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید