در راستای اجرای برنامه رستوران دوستدار سلامت انجام شد:
برگزاری دوره آموزشی تغذیه سالم برای کارکنان رستوران هتل هما
برگزاری دوره آموزشی تغذیه سالم برای کارکنان رستوران هتل هما
در راستای اجرای برنامه رستوران دوستدار سلامت و با توجه به لزوم آگاهی کارکنان رستوران های شیراز از اهمیت موضوع و نقش ایشان در سلامت جامعه دوره آموزشی رایگان تغذیه سالم با عناوین کاهش مصرف قند، نمک و چربی و مصرف نمک یددار برای کارکنان رستوران هتل هما در مهر 1398 در این هتل از سوی واحد بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز برگزارشد.
به گزارش واحد روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان شیرازشهدای والفجر مریم مهارت مسوول واحد بهبود تغذیه جامعه این مرکز بهداشت با اعلام این مطلب گفت: شیوع بیماری های غیر واگیر ، به عنوان مهم ترین علل مرگ میر در کشور، رو به افزایش است، مصرف بالای قند، نمک و چربی از جمله مهم ترین عوامل افزایش خطر ابتلا به این بیماری هاست، لذا کاهش مصرف این مواد غذایی موجب پیشگیری و بهبود این قبیل بیماری ها می شود.
او افزود: بر اساس گزارش های رسمی سرانه مصرف نمک، قند و روغن در کشور ما به ترتیب 6، 33 و 17 کیلوگرم در سال است که با اختلاف زیادی بیشتر از مصرف جهانی است. با توجه به افزایش روز افزون مراکز تهیه غذا مانند رستوران ها و بیرون برها، تشویق کارکنان به سالم سازی غذاها از اهمیت بالایی برخوردار است.
مهارت درخصوص تاثیر این آموزش ها برسلامتی مردم گفت: با توجه به استقبال مردم به تهیه و استفاده از غذاهای آماده و نیمه آماده ،افزایش آگاهی کارکنان رستوران ها در زمینه تغذیه سالم و اهمیت کاهش مصرف قند، نمک، چربی و همچنین اهمیت مصرف نمک ید دار تصفیه شده سبب طبخ غذاهای سالم تر و بهبود سلامت جامعه خواهد شد.
سپس طاهره رنجبر کارشناس تغذیه مرکز حضرت عباس (ع) خاطر نشان ساخت: چاقی، اضافه وزن، پرفشاری خون، بیماری های قلبی عروقی، دیابت، کبد چرب از جمله مهم ترین و شایع ترین بیماری های مزمنی هستند که با مصرف قند، نمک و چربی افزایش می یابد. براساس تحقیقات، کاهش مصرف نمک در محدوده مجاز (کمتر از 5 گرم در روز) 2.5 میلیون مرگ و میر را در سال در کل دنیا کاهش می دهد.همچنین مصرف یک قوطی 300 میلی لیتری نوشابه به مدت یک سال برابر با افزایش وزن 7 کیلوگرمی در سال است. بنابرین تنها با اندکی رعایت تغذیه ای می توان به راحتی از بسیاری خطرات پیشگیری کرد.
رنجبر در خصوص راهکارهای ساده برای کاهش مصرف این مواد غذایی این راهکار ها را برشمرد: کاهش میزان نمکی که هنگام پخت به غذا اضافه می شود، حذف کامل نمک از سر سفره، برای بهبود طعم و مزه غذا و کاهش مصرف نمک هنگام تهیه غذاها، بجای نمک از سبزیجات تازه معطر، سیر، لیموترش، آب نارنج، آویشن، شوید و غیره استفاده شود، مصرف گوشت های فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است به حداقل برسانید. به علاوه از منابع مهم نمک، تنقلات شور مانند چیپس، پفک، انواع ساندویچ ها و غذاهای آماده، سس کچاپ، بیسکوییت، غذاهای بسته بندی شده و کنسروی پرهیز کنید.
او ادامه داد: در صورت تمایل به سرخ کردن مواد غذایی، آن ها را با مقدار کم روغن و در زمان کوتاه، فقط تفت دهید.چربی اضافه غذا را قبل از مصرف بردارید.حتما از گوشت بدون چربی استفاده کنید و پوست مرغ را که حاوی چربی زیادی است قبل از مصرف جدا کنید. از شیر، ماست و پنیر کم چرب استفاده کنید. پنیر خامه ای، سرشیر و خامه حاوی مقدار زیادی چربی است، مصرف آن ها را بسیار محدود کنید. در هنگام طبخ غذا، روغن را به طور مستقیم از داخل قوطی به درون ظرف نریزید، بلکه از قاشق استفاده کنید تا میزان روغن مصرفی کمتر شود. استفاده از میوه های تازه به جای شیرینی و شکلات به عنوان میان وعده، محدود کردن مصرف نان های شیرین، خرید نوشیدنی های بدون شکر و کم کالری، محدود کردن مصرف میوه های شیرین، مصرف چای و قهوه بدون شیرینی، خرید شیرینی جات به حداقل ممکن برسد، عدم مصرف شیرینی بعد از وعده های غذایی.
او پس از ارائه راهکارها در مورد استفاده از برچسب تغذیه ای به کارکنان و لزوم مصرف نمک تصفیه شده ید دار توضیحاتی گفت: نمک یددار تصفیه شده نمکی است که ناخالصی های نامحلول مانند فلزات سنگین، شن و ماسه و ناخالصی های محلول آن از جمله آهک در کارخانه جدا شده است. یددار کردن نمک های تصفیه شده طی 25 سال گذشته توانسته شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید را کاهش دهد.
او یادآور شد: نمک یددار باید دور از نور و رطوبت، در ظروف شیشه ای تیره ، فلزی ، چوبی، پلاستیکی ، در ظرف باید همیشه بسته باشد، در جای خشک و خنک نگهداری شود، و در آخر پخت اضافه شود.
بعد از ارائه آموزش ها آیتم های موجود در چک لیست نظارتی رستوران ها توضیح داده شد و کارکنان به رعایت هرچه بیشتر این موارد تشویق شدند.
گفتنی است در انتهای جلسه نیز نمک مصرفی رستوران با کیت یدسنج از نظر محتوای ید سنجش شد.
نظر دهید