مرکز بهداشت شهدای والفجر
بررسی مشکلات فاضلاب و آبیاری اراضی کشاورزی با فاضلاب خام و پساب در شیراز
به منظور بررسی مشکلات فاضلاب و آبیاری اراضی کشاورزی با فاضلاب خام و پساب در شیراز؛ با حضور کارشناسان بهداشت محیط این مرکز، سازمان حفاظت محیط زیست، شرکت آبفا شیراز، شهرداری منطقه 7 و سرپرست دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس از تصفیه خانه فاضلاب شماره یک شیراز واقع در دهکده سلامی بازدید شد.
به منظور بررسی مشکلات فاضلاب و آبیاری اراضی کشاورزی با فاضلاب خام و پساب در شیراز؛ با حضور کارشناسان بهداشت محیط این مرکز، سازمان حفاظت محیط زیست، شرکت آبفا شیراز، شهرداری منطقه 7 و سرپرست دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری فارس از تصفیه خانه فاضلاب شماره یک شیراز واقع در دهکده سلامی بازدید شد.
مهندس "اسماعیل شاهسونی" کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت شهدای والفجر گفت: تصفیه خانه شماره یک فاضلاب شیراز در زمینی به مساحت تقریبی 72 هکتار در حوالی روستای ترکان در ناحیه جنوب شرقی شیراز واقع شده است این محل در طرح اولیه مشاور برای جمعیت 900 هزار نفر مشتمل بر سه الگوی 300 هزار نفری بوده است.
مهندس شاهسونی گفت: کاربرد فاضلابهای تصفیه شده در کشورهای مختلف جهان از دیرباز رواج داشته است و در کشورهای پیشرفته فاضلابهای تصفیه شده با رعایت ضوابط زیست محیطی مورد استفاده قرار میگیرند، محور این قوانین بر حفظ سلامتی انسان، حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از آلودگی خاک و آب استوار بوده و در دورههای زمانی مشخصی مورد بازنگری قرار میگیرد.
وی با بیان این که به علت استقرار تصفیه خانه شماره 1 در شرق شیراز، بیشتر فاضلابهای خانگی و کارگاهی شیراز هم به این سمت هدایت میشود افزود: تصفیهخانه شماره 1 قدرت تصفیه قسمتی از فاضلاب یاد شده را دارد و بار اضافی وارد شده تصفیهخانه به سمت دریاچه نمک هدایت شده است؛ ولی کشاورزان منطقه با استفاده از جویهای خالی مهرزاد و جوی اسلام لو فاضلاب را به سمت شمال شرق و تا رودخانه خشک و در ادامه تا دشت کفترک امتداد داده و اقدام به کشت گندم، جو،ذرت و یونجه نموده اند که با انجام نمونهبرداری ساده و اندازهگیری سطح فلزات سنگین در محصولات کشت شده در این منطقه میتوان عدم صلاحیت مصرف محصولات کشاورزی منطقه را اعلام کرد.
مهندس " آرش طاهری " معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی شیراز در جریان این باردید بیان داشت: جهاد کشاورزی شیراز بنا بر وظیفه ای که بر عهده دارد بارها و بارها نسبت به مسدود سازی کانال های هدایت فاضلاب به سوی مزارع شهری اقدام کرده است. اما متاسفانه برخی از سودجویان مجددا اقدام به بازگشایی و هدایت فاضلاب به مزارع کرده اند. در همین زمینه پیرو بازدید میدانی که از مزارع پرخطر انجام گرفت، جلسه ای با حضور مقامات قضایی و مدیران ارشد استان برگزار شد و مصوبات خوبی در این زمینه به انجام رسید و وظیفه هر دستگاه اجرایی مشخص گردید.
طاهری سلامت جامعه را خط قرمز جهادکشاورزی ارزیابی کرد و افزود: اگر کشاورزی اقدام به کشت محصولات با فاضلاب کرد جهاد کشاورزی بر اساس دستور قضایی می توانند اقدام با سم پاشی مزرعه با علف کش های قوی کنند که منجر به خشک شدن محصول می شود و به منظور پرهیز از تنش با کشاورزان خاطی این اقدام با استفاده از پهبادهای سمپاش صورت می گیرد به همین دلیل از کشاورزان درخواست داریم تا به منظور حفظ سلامتی جامعه و پیشگیری از برخوردهای قانونی و خشکاندن محصول از آبیاری با فاضلاب جدا بپرهیزند.
در پایان مهندس شاهسونی به عنوان یک پیشنهاد گفت: ایجاد وتلند (تالاب) در تصفیه فاضلاب مازاد، با استفاده از نی زارهای مصنوعی قابلیت بسیار بالایی برای تصفیه فاضلاب های شهری داشته که به صورت یک راهکار میان مدت و موقتی می توانند بار آلودگی مواد آلی، بیولوژیکی و غیره را حذف و یا کاهش دهند./م.اصل نژاد
نظر دهید