مرکز بهداشت شهدای والفجر
با غذاهای فوق فرآوری شده و تاثیر آن بر سلامتی بدن آشنا شوید
غذای فوق فراوری شده چیست؟
برای پیدا کردن غذاهای فوق فراوری شده کافی است زمان خرید اجزای تشکیل دهنده مواد غذایی روی بسته بندی را مطالعه کنید. اگر اجزای ماده غذایی از بیشتر از 5 ماده که برای پخت و پز در خانه استفاده نمی شود، تشکیل شده بود به عنوان یک غذای فوق فرآوری شده شناخته می شود. موادی که در پخت و پز معمولی استفاد نمی شود شامل شربت ذرت با فروکتوز بالا، شکر معکوس، نشاسته های اصلاح شده، روغن های هیدروژنه و رنگ ها و همچنین مواد ضد کف، حجیم کننده و سفید کننده هستند.
فهرستی از غذاهای رایج فوق فرآوری شده
نمونه هایی از غذاهای فوق فرآوری شده عبارتند از بستنی، ژامبون، سوسیس، چیپس، نان تولید انبوه، غلات صبحانه، بیسکویت، نوشیدنی های گازدار، ماست های با طعم میوه، شکلات، اب نبات، ناگت مرغ، سیب زمینی سرخ شده و سوپ های فوری.
چرا غذاهای فوق فرآوری شده برای ما مضر هستند؟
غذاهای فوق فرآوری شده اغلب حاوی سطوح بالایی از چربی اشباع شده، نمک و قند هستند که سبب می شود دریافت مواد مغذی تر در رژیم غذایی کاهش یابد. همچنین افزودنیهای موجود در این غذاها میتوانند مسوول اثرات منفی بر سلامتی به ویژه سلامت دستگاه گوارش باشند. این دسته از مواد غذایی پروتئین و فیبر کمتری دارند و با چاقی مرتبط هستند.
آیا باید غذاهای فوق فرآوری شده را حذف کنم؟
اگرچه شواهد نشان می دهد که غذاهای فوق فرآوری شده برای قلب و گردش خون ما مضر هستند، اما به نظر می رسد استفاده از آن ها در حال افزایش است. به جای تلاش برای حذف کامل این غذاها، رعایت تعادل در رژیم غذایی مهم تر است. همیشه در ذهن داشته باشید که غذاهای سالم مانند میوه و سبزیجات همراه با وعده های غذایی خود بخورید و به جای نوشیدنی های شیرین، آب بنوشید. سعی کنید در طول هفته برای پخت و پز خانگی وقت مناسب بگذارید.
چگونه مصرف غذاهای فوق فراوری شده را کاهش دهیم؟
- - هنگام خرید برچسب های مواد غذایی را بخوانید تا بتوانید به راحتی غذاهای حاوی قند، نمک یا چربی اشباع شده را شناسایی کرده و مصرف آنها را کاهش دهید.
- - به جای ماست های طعم دار با شکر یا شیرین کننده های اضافه، ماست ساده را انتخاب کنید و میوه های تازه، یخ زده یا خشک خرد شده خود را برای شیرینی در خانه به آن اضافه کنید.
- - به جای خرید سس یا وعده های غذایی آماده، سس های مورد علاقه خود را به مقدار بیشتر در خانه بپزید و مقدار اضافی آن را در قسمت هایی فریز کنید تا یک روز دیگر استفاده کنید.
- - صبح ها به جای غلات صبحانه کم فیبر و شیرین، فرنی با میوه و آجیل میل کنید.
- - به جای کیک ها یا کیک های میوه ای که در مغازه خریداری شده اند، میوه های تازه، پخته یا خورشتی مصرف کنید.
- - با فنجان چای خود به جای بیسکویت مقداری آجیل بخورید.
- - با دوستان و خانواده غذا بخورید. مطالعات نشان میدهد افرادی که با هم غذا میخورند عادات غذایی بهتری دارند.
- - مراقب بازاریابی و تبلیغات فریبنده مواد غذایی باشید. غذاهای فوق فرآوری شده اغلب به عنوان «سالم»، «طبیعی» و «ارگانیک» به بازار عرضه می شوند. در حالی که این کلمات ممکن است ترکیبات اصلی را توصیف کنند، اما به روند نحوه تهیه غذا اشاره نمی کنند.