به گزارش روابط عمومی:
آموزش نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی و اهمیت استفاده از نمک یددار به کارکنان شرکت تولیدی لاستیک دنا
آموزش نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی و اهمیت استفاده از نمک یددار به کارکنان شرکت تولیدی لاستیک دنا
کارکنان شرکت تولیدی لاستیک دنا با نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی و اهمیت استفاده از نمک یددار در این شرکت و در شهریور 1398آشنا شدند.
به گزارش واحد روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان شیرازشهدای والفجر، راستای اجرای برنامه جامع پیشگیری و کنترل اضافهوزن و چاقی در کودکان و نوجوانان( ایران اکو) کارکنان شرکت تولیدی لاستیک دنا با نقش تغذیه در کنترل و پیشگیری اضافه وزن و چاقی و همچنین اهمیت استفاده از نمک ید دار و مضرات استفاده از نمک های تصفیه نشده آشنا شدند.
مسوول واحد بهبود تغذیه این مرکزبهداشت با اعلام این مطلب گفت: علل شیوع چاقی، عوارض چاقی ، راهکارهای پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی ، محاسبه نمایه توده بدنی، هرم مواد غذایی و همچنین نقش ید دربدن، اختلالات ناشی از کمبود ید، نحوه نگهداری از نمک یددار و مضرات استفاده از نمک های تصفیه نشده( نمک دریا ، نمک کوه و غیره) از جمله آموزش هایی بود که به حاضرین ارائه شد.
مریم مهارت افزود: چاقی یکی از شایع ترین مشکلات مرتبط با رژیم غذایی است و عامل مهم خطر ساز و تهدید کننده بیماری های غیر واگیر از جمله بیماری های قلبی –عروقی، دیابت نوع2، سندرم متابولیک، بیماری های عصبی و غیره است اما باید به خاطر سپرد اگر بتوان به وزن مطلوب رسید می توان از بروز این مشکلات تا حد زیادی پیشگیری کرد.
او با بیان اینکه ازجمله علل شیوع چاقی در جامعه ژنتیک، مشکلات هورمونی از جمله کم کاری تیروئید، عوامل عصبی( آسیب های وارده به مغز)، مصرف برخی دارو ها، عدم تحرک و آگاهی نا کافی مردم است، خاطر نشان ساخت: کاهش وزن و رسیدن به وزن مطلوب باید تدریجی و مداوم باشد و این بسیار بهتر از کم کردن سریع وزن است.
مهارت بهترین راهکارها برای رسیدن به وزن مطلوب را این عوامل برشمرد: افزایش وعده های غذایی تاحد ممکن،
افزایش فعالیت بدنی، مصرف مایعات فراوان، مصرف غذاهای کم نمک و کم چرب و استفاده از روغن مایع در طبخ غذاها
انتخاب لبنیات کم چرب، استفاده از نان های سبوس دار، حجیم کردن وعده های غذایی با سیزیجات، فیبرها و حبوبات (مصرف حداقل 1 واحد میوه و 3 واحد سبزی در روز)، پرهیز از مصرف شیرینی جات، کیکها، بیسکویت های کرمدار، شکلات ها، قند، شکر و تنقلاتی مانند چیپس، پفک، محدود کردن مصرف گوشت قرمز و جایگزین کردن گوشت مرغ و ماهی، ایجاد نظم در ساعات خواب زود هنگام شبانه و رعایت وعده های اصلی و میان وعده ها و عدم حذف وعده صبحانه، اصلاح تدریجی عادات غذایی غلط و خارج از چارچوب برنامه های مورد نیاز و ناخنک زدنها و ریزه خواری های مداوم.
او ادامه داد: ید یکی از عناصر کمیاب در بدن ما است، و اهمیت این عنصر به علت ضروری بودن آن در ساخت هورمون های تیروئید است که برای رشد و تکامل و تنظیم سوخت و ساز مهره داران لازم است، حدود یک میلیارد نفر در سراسر دنیا در خطر کمبود ید قرار دارند.
مهارت درخصوص مهم ترین عوارض کمبود ید گفت: این عوارض عبارتنداز: گواتر ساده، کم کاری تیروئید، کرتینیسم(عقب ماندگی ذهنی نوزاد همراه با کری و لالی)، و همچنین از از عوارض کمبود ید در دوران جنینی: سقط جنین، تولد جنین مرده، ناهنجاریهای مادرزادی، افزایش مرگ و میر اطفال و نوزادان، اختلالات حرکتی و روانی، کمکاری تیروئید، رشد ناقص دستگاه عصبی و عقبماندگی ذهنی.
او غذاهای دریایی، خرچنگ، میگو، صدف ، ماهی آب های شور ، لبنیات و تخم مرغ و نمک ید دار را از منابع غذایی دارای ید مطلوب عنوان نمود.
مهارت درباره نحوه نگهداری درست نمک یددار تصریح کرد: نمک ید دار باید دور از نور و رطوبت و در ظروف شیشه ای تیره، فلزی ، چوبی ، پلاستیکی نگهداری شود، در ظرف باید همیشه بسته باشد. ظروف شیشه ای شفاف مناسب نیست.
در آخر پخت اضافه شود.در جای خشک و خنک نگهداری شود.نمک یددار را حداکثر تا دو سال پس از تولید باید استفاده نمود .
در آخر وی به چند نکته درباره مضرات نمک دریا اشاره نمود: نمک دریا یک نوع نمک تصفیه نشده است که از تبخیر آب دریا بدست می آید و حاوی ناخالصی های گوناگونی از جمله خاک، آهک و فلزات سنگین می باشد. متاسفانه چند سالی است بدون مجوز وزارت بهداشت با عنوان نمک دریای خوراکی در سطح شهر ها و روستاها به فروش می رسد و روی بسته بندی هیچ کدام از آنها نیز عنوان نمک خوراکی مجاز ذکر نشده است.نمک دریا به دلیل نداشتن ید مشکلاتی نظیر گواتر و عقب ماندگی ذهنی را ایجاد میکند و همچنین با دارا بودن مواد سمی و ناخالصی خطر سرطان ها وبیماری های کلیوی و کبدی را در پی دارد.
نظر دهید