مرکز بهداشت شهدای والفجر
"نه" گفتن به دخانیات!؟
دخانیات یکی از تهدید کننده های جدی سلامت است که سالانه حدود 6 میلیون نفر را در سطح جهان به کام مرگ می کشد
دخانیات یکی از تهدید کننده های جدی سلامت است که سالانه حدود 6 میلیون نفر را در سطح جهان به کام مرگ می کشد. و حاصلی جز به هدر رفتن منابع اقتصادی و بیماری های خطرناک در پی ندارد .
در ایران حدود 10 میلیون نفر به مصرف آن روی آورده اند .گرایش به مصرف دخانیات به سرعت در بین نوجوانان و جوانان در حال افزایش است.
عوامل مهمی که افراد را در برابر این خطر مهلک ناتوان و تسلیم میسازد، به نظر میرسد نداشتن اطلاعات و یا اطلاعات ناکافی و غلط باعث گرایش افراد به خصوص نوجوانان به دخانیات میشود.
باورهای غلط و واقعیت درباره کشیدن قلیان:
باور غلط: ازآنجا که تنباکوی قلیان از طریق آب فیلتر می شود، کلیه مواد مضر آن تصفیه می شود:
در واقع کشیدن تنباکو از طریق آب، مواد سرطانزای آن را تصفیه نمی کند. این دود می تواند به اندازه دود سیگار اثر مخرب بر روی ریه و قلب داشته باشد.)
باور غلط: استنشاق دود قلیان ریه ها را نمیسوزاند، به همین دلیل مضر نیست، زیرا از طریق آبی که در پایین آن قرار دارد خنک می شود.
در واقع با اینکه دود خنک میشود، اما هنوز هم حاوی مواد سرطان زایی است که برای بدن مضر است.
دود دخانیات را به سه دسته میتوان تقسیم کرد: دود دسته اول همان دودی است که افراد سیگاری با استعمال دخانیات وارد سیستم تنفسی خود میکنند. دود دسته دوم دودی است که اطرافیان افراد سیگاری استنشاق میکنند. دود دسته سوم سمومی است که در دود دخانیات وجود دارد و قابل رویت نیست.
این سموم به محیط اطراف حتی لباس، پوست و مو و وسایل مختلف میچسبد و تا مدت ها باقی میمانند. حتی درصورت ارتباط با افراد عادی و غیرسیگاری این سموم به آنها منتقل میشود.
تاثیر مواد دخانی بر سلامت روانی:
-وابستگی روانی (اعتیاد)به مصرف دخانیات را میتوان از مهم ترین پیامدهای روانی آن دانست.
-اگرچه استفاده از مواد دخانی موجب آرامش کاذب میشود ولی این موضوع باعث میشود که فرد نتواند آن را به راحتی کنار بگذارد. این عادت روانی باعث میشود که شخص تصور کند مصرف دخانیات عامل محرکی برای انجام کارها و رفع خستگی است.
-بیشترین موارد اعتیاد به محصولات دخانی در سنین جوانی و نوجوانی صورت میگیرد
علل گرایش نوجوانان به مصرف دخانیات: دلایل فردی، گروه همسالان ، علل خانوادگی، محیطی اجتماع و بلوغ .
توصیه هایی جهت پیشگیری از دخانیات: کسب مهارت زندگی، شرکت درفعالیت اجتماعی، انجام فعالیت های جایگزین
نگار میراسماعیل زاده کارشناس واحد سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز
نظر دهید