رعایت بهداشت فراتر از درمان است.

دوشنبه, 29 آبان 1396

يشگيري از اختلالات ناشي از كمبود يد

پيشگيري از اختلالات ناشي از كمبود يد

 

اختلالات ناشي از كمبود يد يكي از مشكلات بهداشتي تغذيه‌اي جامعه ماست كه تقريباً در اكثر كشورهاي جهان شايع بوده و مانع از توسعه و پيشرفت جامعه مي‌شود. اين كمبود از نظر ذهني و جسمي انسان را دچار نقص نموده يادگيري را مختل ميكند و روي هوش تاثير منفي مي‌گذارد.

 

يد چيست؟

1- يك ماده مورد نياز براي زندگي است كه بايد به طور روزانه مصرف شود.

2- حياتي ترين نقش يد شركت در ساختن هورمونهاي تيروئيد ميباشد.

3- هورمونهاي تيروئيد پس از ساخته شدن در تكامل و عملكرد طبيعي مغز و سيستم عصبي حفظ دماي بدن و انرژي تاثير ميگذارد.

 

ميزان مورد نياز روزانه يد:

نياز روزانه بدن به يد بين 150-100 ميكروگرم ميباشد (يك مقدار بسيار كم به اندازه سر سوزن) مقدار مورد نياز در تمام طول عمر توسط انسان يك قاشق چايخوري است كه البته آنچه مهم است دريافت مداوم يد بطور روزانه است.

اختلالات ناشي از كمبود يد و علايم آن

در صورتيكه يد به مقدار لازم به بدن نرسد اختلالاتي در اعمال غده تيروئيد ايجاد ميگردد، هورمونهاي تيروئيد جهت رشد در دوران جنيني، نوزادي، كودكي و نيز براي فعاليت طبيعي جسمي و ر واني افراد بالغ ضروري هستند. اين اختلالات كه به دنبال كمبود يد بوجود مي‌آيند از اين قرارند:

دوران جنيني و نوزادي:

در دوران جنيني كمبود يد باعث سقط جنين، تولد جنين مرده، ناهنجاريهاي مادرزادي، افزايش مرگ و مير اطفال و نوزادان، اختلالات حركتي و رواني و كم‌كاري تيروئيد، رشد ناقص دستگاه عصبي و عقب‌ماندگي ذهني ميگردد.

دوران كودكي و نوجواني:

در دوران كودكي و نوجواني كمبود يد موجب گواتر، كم‌كاري، تيروئيد، عقب ماندگي جسمي و رواني ميگردد.

بالغين:

در بزرگسالان كمبود يد باعث گواتر، كم‌كاري، تيروئيد، اختلال در اعمال جسمي و رواني و ناراحتيهاي گوارشي و قلبي ميگردد.

توصيه‌هاي وزارت بهداشت و درمان

 

بهترين،‌ مناسب‌ترين و كم‌خرج‌ترين روش پيشگيري از اختلالات ناشي از كمبود يد، مصرف نمك يد‌دار مي‌باشد.

تمام افراد جامعه از پير و جوان سالم و بيمار به دريافت مداوم و روزانه يد نياز دارند.

بنابراين نمك يددار نه فقط بي‌ضرر است بلكه مصرف آن براي زنان باردار و كودكان ضرورت دارد.

نمك يد‌دار هيچ ضرري به افراد نمي‌رساند و در شرايطي كه به علت بيماري، ‌رژيم كم‌نمك تجويز مي‌شود بايد نمك يددار را به مقدار كمتر مصرف كرد.

 

طرز نگهداري نمك يددار:

1- نمك يددار را در معرض نور مستقيم خورشيد قرار ندهيد.

2- نمك يددار را در ظروف تيره‌رنگ نگهداري نموده و درب آنرا پس از هر بار مصرف محكم ببنديد.

3- مدت مصرف نمك يددار از زمان توليد تا شش ماه ميباشد.

 

منابع غذايي يد:

يد بطور طبيعي در خاك و آب وجود دارد، البته نياز طبيعي انسان از طريق مصرف محصولاتي كه بر روي خاك غني از يد كاشته مي‌شوند تامين مي‌گردد ولي بهترين منابع غذايي يد غذاهاي دريايي (خرچنگ، ميگو، صدف، ماهي) مي‌باشند. لازم به ذكر است كه گوشت‌ ماهي آب‌شور بيش از گوشت ماهي آب شيرين يد دارد.

 

توصيه‌هاي تغذيه‌اي:

1- مصرف نمك يددار براي تمام افراد جامعه توصيه مي‌شود.

2- نمك يددار در همه‌جا توسط همه افراد و براي هميشه بايد بجاي نمك معمولي مورد استفاده قرار گيرد.

3- نمك يددار را بايد در همه مصارف جايگزين نمك معمولي كرد.

با مصرف روزانه نمك يددار ميتوان از گواتر و ساير اختلالات ناشي از كمبود يد جلوگيري نمود.

 

ارسال نظر


کد امنیتی
بارگزاری مجدد