سه شنبه, 28 اسفند 1397

مضرات استعمال دخانيات در فرد غير سيگاري

دخانیات

دخانيات عامل اصلي بسياري از بيماري هاي كشنده از جمله بيماري هاي قلبي ، تنفسي ، سرطانها و  غيره است و هر ساله موجب مرگ ميليون ها نفر در جهان مي شود.اگر الگوي مصرف دخانيات در جهان تغيير نكند پيش بيني مي شوذد تا سال 2030 دخانيات بزرگترين عامل مرگ و مير و كاهش طول عمر در جهان باشد.

به گزارش روابط عمومي مركزبهداشت شهرستان شيراز شهداي والفجر، دكتر راحله نظري پزشك اين مركزبهداشت دراين راستا گفت : استنشاق غير داوطلبانه دود ناشي از سوختن سيگار و مواد دخاني تحت عنوان مواجهه با دود دست دوم شناخته شده است. ريه هاي افراد غير مصرف كننده كه در كنار فرد مصرف كننده دخانيات زندگي مي كنند به مراتب عملكرد ضعيف تري  خواهد داشت،قرار گرفتن در معرض دود سيگار و مواد دخاني خطر بيماري هاي تنفسي را در بالغين تا 25 درصد ودر بچه ها  تا 50 الي 100 درصد افزايش مي دهد. طبق آمار سازمان جهاني بهداشت بيش از 30 درصد بيماري هاي قلبي و يك سوم بيماري هاي تنفسي در بين سيگاري هاي تحميلي و افرادي كه در مواجهه با دود مواد دخاني قرار دارند ايجاد مي شود. ميزان بروز سرما خوردگي ، عفونت گوش مياني، گلو درد، سرفه و گرفتگي صدا در كودكاني كه والدين سيگاري و مصرف كننده مواد دخاني دارند بيش از كودكان داراي والدين غير مصرف كننده است.

او افزود: سطح مونو اكسيد كربن دود سيگار در مكان بسته 4000 برابر بيش ازاستاندارد هواي پاكي است كه از سوي محققان توصيه شده است،  10 تا 15 درصد از افراد غير سيگاري بيش از حد نسبت به دود سيگار حساس هستند. اين افراد در واكنش به يك دقيقه قرار گرفتن در معرض دود سيگار دچار خارش چشم، دشواري تنفس، سردرد شديد ، تهوع، و سر گيجه مي شوند

اين پزشك بيشترين تاثير دود را در كودكان زير 5 سال دانست و گفت: كودكاني كه هر روز به طور مداوم در معرض دود دست دوم قرار مي گيرند در مقايسه با كساني كه در معرض اين دود نيستند، 10% بيشتر دچار سرما خوردگي وبيماري هاي حاد تنفسي و 40% بيش از كودكان ديگر به عفونت گوش مياني مبتلا مي شوند دود دست دوم نه تنها بر سلامت جسمي كودكان اثر مي گذارد بلكه بر قابليت هاي شناختي ،آموزشي هم اثر گذار است.كودكاني كه در معرض سطح بالاي دود دست دوم قرار دارندنمره هاي پايين تري در دروس خود دارند.اين كودكان در مقايسه با ساير كودكان دو برابر بيشتر احتمال دارد كه در سنين پايين تر به مصرف دخانيات مبتلا شوند.

او در خصوص پيشگيري از استعمال دود دست دوم خاطرنشان ساخت: باز كردن پنجره ، استفاده از كولرو تهويه هوا با فن نمي تواند مشكلات ناشي از قرار گرفتن در معرض دود دست دوم را از بين ببرد.براي حفاظت از خود و عزيزان مان منزل و وسيله نقليه خود را عاري از دخانيات كنيم.از مردم بخواهيم در اطراف ما و منزل ما سيگار و مواد دخاني مصرف نكنند. از عدم مصرف هر گونه مواد دخاني در مهد كودك ، مدرسه يا محل نگهداري فرزندان مان مطمئن شويم. رستوران ها ، مكان هاي تفريحي و اماكن عمومي را انتخاب كنيم كه عاري از دخانيات است.اگر با فردي زندگي مي كنيم كه دخانيات مصرف مي كند و مايل به ترك آن نيست از او بخواهيم خارج از فضاي منزل آن را مصرف كند.

درپايان اين پزشك تاكيد كرد: ضروري است ضمن اجراي قوانين مرتيط با منع عرضه واستعمال دخانيات در پارك ها و معابر عمومي در افزايش آگاهي جامعه به ويژه كودكان ، نوجوانان و جوانان نسبت به مضرات دخانيات بكوشيم.