رعایت بهداشت فراتر از درمان است.

سه شنبه, 28 اسفند 1397

بیشتر بدانیم : اختلالات ناشی از کمبود ید کدامند؟

بیشتر بدانیم : اختلالات ناشی از کمبود ید کدامند؟

خبر آموزش دانشگاه علوم و فناوري 2

 

کارشناس تغذیه مرکزبهداشت شهدای والفجر ضمن معرفی ید بعنوان یک ریزمغذی ضروری برای ساخت هورمون های تیروئیدی، و نقش آن در بسیاری از فعل و انفعالات بدن، اختلالات ناشی از کمبود آن را از جمله گواتر، هیپوتیروئیدیسم

(کم کاری تیروئید)، کرتینیسم (عوارض شدید کم کاری تیرویید در دوران جنینی یا نوزادی: تاخیر رشد مغزی شدید و غیرقابل برگشت و گاهی نشانه های کرو لالی، کوتاهی قد و تاخیر در تکامل سیستم عضلانی و استخوان بندی) و کاهش توانایی و ظرفیت انجام کار، کاهش حافظه ، خستگی و عدم تحمل سرما بیان نمود.

 

 

به گزارش واحد روابط عمومی مرکز بهداشت شهرستان شیرازشهداي والفجر، زهرا معدلی کارشناس تغذیه این مرکزبهداشت، گفت: ید بطور طبیعی در آب و خاک موجود است و از منابع عمده غذایی آن غذاهای دریایی بویژه آبزیان آب شور می باشد، اما متاسفانه خاک و آب کشور ما از نظر ید فقیر است و به طبع گیاهان و حیوانات نیز فاقد ید کافی هستند، از طرفی دسترسی و دریافت غذاهای دریایی نیز محدود است. لذا پیشگیری و مبارزه با اختلالات ناشی از کمبود ید از اولویت های تمام کشورهایی است که با آن درگیر هستند.

 

خانم معدلی افزود : از آنجا که مصرف مجاز ماهی بمدت 2 بار در هفته می باشد و سایر مواد غذایی نیز ید کافی ندارند بنابراین در حال حاضر استفاده از نمک ید دار آسان ترین و بهترین راه دریافت کافی روزانه ید می باشد، علاوه بر این ید بسیار حساس به نور و حرارت و رطوبت بوده و درنتیجه شرایط مراحل خرید، نگهداری و مصرف نمک ید دار می تواند در میزان ید موجود در نمک تاثیر گذارد.

 

او خاطرنشان ساخت: نمک تصفیه شده یددار نباید از فروشندگان دوره گرد یا مغازه هایی که نمک را پشت شیشه مغازه چیده اند خریداری کرد، در منزل بایستی حتما در ظروف تیره درب دار و دور از گرما و نور و رطوبت نگهداری شود و در مرحله آخر طبخ به غذا اضافه گردد، همچنین فراموش نشود که نمک همان نمک است و بایستی در مصرف آن احتیاط کرد، میزان مجاز مصرف نمک 5 گرم در روز و که معادل 1 قاشق چایخوری است، اما همین میزان نمک بایستی حتما از نوع تصفیه شده و ید دار باشد.

 

درادامه طاهره رنجبر کارشناس تغذیه این مرکزبهداشت، با اشاره به انواع نمک های فعلی موجود در بازار گفت: نمک های دریا، کوهی، چشمه، فله، زبر ، نمک اسلامی، احیای سلامت و غیره نه تنها تصفیه نشده است، بلکه فاقد ید نیز هستند و علاوه بر عوارض گوارشی، کبدی و کلیوی بخاطر ناخالصی های موجود و فلزات سنگین در اینگونه نمک ها، شاهد بروز علایم کمبود ید نیز در اثر مصرف چنین نمک هایی هستیم، حتما بایستی نمک تصفیه شده ید دار خریداری کرد و حتما پروانه بهداشتی از وزارت بهداشت داشته باشد.

 

او افزود : از آنجا که مصرف مجاز ماهی بمدت 2 بار در هفته می باشد و سایر مواد غذایی نیز ید کافی ندارند بنابراین در حال حاضر استفاده از نمک ید دار آسان ترین و بهترین راه دریافت کافی روزانه ید میباشد . وی افزود علاوه بر این ید بسیار حساس به نور و حرارت و رطوبت بوده و درنتیجه شرایط مراحل خرید، نگهداری و مصرف نمک ید دار میتواند در میزان ید موجود در نمک تاثیر گذارد. نمک تصفیه شده یددار نباید از فروشندگان دوره گرد یا مغازه هایی که نمک را پشت شیشه مغازه چیده اند خریداری کرد. در منزل بایستی حتما در ظروف تیره درب دار و دور از گرما و نور و رطوبت نگهداری شود و در مرحله آخر طبخ به غذا اضافه گردد. همچنین فراموش نشود که نمک همان نمک است و بایستی در مصرف آن احتیاط کرد. میزان مجاز مصرف نمک 5 گرم در روز میباشد که معادل 1 قاشق چایخوری است. اما همین میزان نمک بایستی حتما از نوع تصفیه شده و ید دار باشد.

 

او اضافه کرد: بنابراین اساس یکی از اولویت های آموزشی کمپین بسیج ملی تغذیه امسال بنام "کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید" نامگذاری شد و حضور کارشناسان تغذیه مراکز جامع سلامت در اداره های شهرشیراز به عنوان مدرس و آموزش کارکنان در مورد : 1-اهمیت ید و اختلالات ناشی از کمبود آن   2-منابع غذایی تامین کننده ید 3- میزان مورد نیاز روزانه در گروه های سنی 4- اهمیت مصرف نمک ید دار و عوارض مصرف نمک دریا و کوهی و سایر نمک های مضر 5- نحوه خرید، نگهداری و مصرف نمک یددار 6- میزان مجاز مصرف نمک در روز در دستور کار قرار گرفت.

 

گفتنی است در پایان جلسه ، نمونه نمک مصرفی خانوار افراد شرکت کننده ( که از قبل تاکید شده بود نمک منزل را بیاورند) با کیت ید سنج ارزیابی شد و تمامی پرسنل از ید دار بودن یا نبودن نمک مصرفی خود اطلاع یافتند و درصدد تغییر نوع نمک ( از نوع دریا و کوهی به نوع تصفیه شده یددار) برآمدند.

 

این مفاهیم آموزشی درنشستی به همت واحد تغذیه مرکز بهداشت والفجر، برای 120 نفر کارمندان اداره علوم و فناوری، و36 نفر از کارمندان اداره عشایری ارایه شد.

 

ارسال نظر


کد امنیتی
بارگزاری مجدد