پنج شنبه, 31 خرداد 1397

ارتقاء سطح دانش مراقبين سلامت و ناظرين بهداشت در زمينه پيشگيري از افسردگي

ارتقا دانش مراقبین سلامت و ناظرین بهداشت در زمینه اختلال افسردگی

ارتقاء سطح دانش مراقبين سلامت و ناظرين بهداشت در زمينه پيشگيري از افسردگي

به همت کارشناسان واحد بهداشت روان 100نفر از مراقبین سلامت و ناظرین بهداشت تحت پوشش مرکز بهداشت شیراز شهدای والفجر آموزش پیشگیری از افسردگی با هدف ارتقاء سطح دانش آنها و انتقال آن به مراجعین در سالن پیامبر اعظم(ص) مرکز صورت گرفت. به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شیراز شهدای والفجر: سیمین تاج دهقانی مسوول واحد بهداشت روان در این جلسه آموزشی گفت: افسردگی، یکی از اختلالات خلقی است که با درجات مختلف از غمگینی، یاس و ناامیدی، تنهایی شکست و تردید و احساس گناه همراه است، تا حدی که آن را به عنوان سرما خوردگی نام می‌برند ،افراد افسرده احساس ناتوانی و کرختی دارند و در بعضی مواقع نیز احساس توانمندی و حرکت مضاعف و بی‌قراری و انرژی حرکتی زیادی از خود نشان می‌دهند.

او در ادامه گفت: افسردگی شایع ترین و مهمترین بیماری روانپزشکی در بین گروه بزرگسال در ایران است و به علت شیوع زیاد آن در اغلب کشورهای دنیا ، هم اکنون این بیماری به لحاظ شیوع بیماری در رده چهارم جهان قرار دارد پیش بینی می شود که بیماری افسردگی تا سال 2020 در رده دوم بیماری های شایع در انسانها به ویژه در گروه بیماری های روانپزشکی دنیا قرار می گیرد. افسردگی در خانم ها ۲برابر بیش از آقایان دیده می شود. اما امروزه به دلایل مختلف آمار افسردگی در میان جوانان روبه افزایش است و در ایران نیز سیر صعودی داشته است. مطالعاتی که تاکنون در ایران درباره افسردگی انجام شده بیانگر این است که بیش از ۲۰درصد از جامعه بزرگسال دچار نوعی اختلال روانی از جمله افسردگی هستند. بر اساس آمارهاي موجود افسردگي بيشترين بار بيماري‌ها را در بين زنان و دومين بار بيماري را در بين مردان پس از حوادث به خصوص حوادث ترافيكي به خود اختصاص مي‌دهد. هم چنین شیوع مادام العمر افسردگی ۱۵درصد است که در خانم ها میزان شیوع به ۲۵درصد می رسد. تحقیقات نشان می دهد زنان و دختران بالاى ۱۵ سال نسبت به پسران و مردان همسال خود بيشتر به اختلالات روانى نظير افسردگى و اضطراب مبتلا هستند. دهقانی همچنین افزود: اگر فردی 5 (یا تعداد بیشتری ) از نشانه های زیر در طول مدت 2 هفته داشته باشد و یا الزاما از بین این 5 نشانه دو نشانه خلق افسرده و فقدان علاقه یا لذت بارز باشد، در آنصورت از افسردگی رنج می برد.

1)نشانه‌های عاطفی‌
افراد نسبت به انجام فعالیت‌های روزمره بی‌علاقه هستند.
۲) نشانه های جسمی‌
_انرژی و تحرک لازم برای انجام امور در آنها ضعیف است.

۳) نشانه‌های اجتماعی و ارتباطی‌
_در ارتباط اجتماعی با دیگران ضعیف هستند و معمولاً گوشه‌گیری می‌کنند.

۴) نشانه‌های شناختی‌
_نگرانی و دلواپسی شدید ذهنی نسبت به سلامتی خویش دارند.

او در پایان خاطر نشان کرد:در صورتی که دچار افسردگی شدید چه کارهایی می توند برای غلبه بر افسردگی خود انجام دهید؟ با فردی که به او اعتماد دارید درباره احساسات خودتان حرف بزنید. دنبال درمان افسردگی خود باشید.مراجعه به پزشک یا روانشناس، قدم اول شروع درمان است.تلاش کنید به سمت انجام کارهایی بروید که قبلاً آنها را دوست داشتید. ارتباطات اجتماعی خودتان را قطع نکنید. با دوستان و اعضای خانواده تان در تماس و ارتباط بمانید. سعی کنید حتی اگر در حد یک پیاده روی کوتاه هم باشد، روزانه نیم ساعت به طور منظم ورزش کنید. سعی کنید به الگوی غذا خوردن و خواب شبانه روزی خود نظم بدهیدمصرف مشروبات الکل، مواد مخدر و داروهای غیر مجاز، افسردگی را تشدید می کنند، از مصرف آنها بپرهیزید.   در صورتی که دچار افکار خودکشی و یا آسیب به خود شدید فورا به پزشک یا روان شناس مراجعه کنید.