مرکز بهداشت شهدای والفجر
اهمیت بارداری و نعمت مادر و پدر شدن- قسمت اول
اهمیت بارداری و نعمت مادر و پدر شدن- قسمت اول
فرزنددار شدن، یک نعمت الهی است که امروزه در ایران حدود بیست درصـد از خانواده ها به دلایل مختلف از آن محرومند چرا که با مشکل ناباروری - بـه دلایل پزشکی مرتبط با مرد یا زن یا هردو- مواجه هستند.
از سوی دیگر، به طور ویژه برای مادر، برخی از فواید پزشکی بارداری و شیردهی عبارتند از:
کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، رحم و تخمدان
کاهش خطر ابتلا به فیبروم (توده) رحمی
کاهش خطر ابتلا بـه آندومترویوز یا وجود بافت رحمی در جایی غیر از رحم مانند مثانـه و کمک به درمان آن
کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی
کاهش احتمال ابتلا به بیماری هایی مثل فشارخون، قند خون، چربی خون
جلوگیری از یائسگی زودرس و عوارض آن
مواجهه با بارداری پیش بینی نشده
گاهی خانواده در شرایطی است که توقع فرزنددار شدن را نــدارد و فکر می کند نمی تواند آن را بپذیرد. در این شرایط، والدین یا دچار کشمکش با خود هستند و یا خدای ناکرده به از بین بردن فرزند خود فکر می کنند با این تصـور که شاید مشکلاتی که در نظر دارند کمتر شود. این افکار موجب می شود افراد با عجله و تحت تأثیر هجوم احساسات و افـکار منفـی، بـه سوی راه نادرست (از بین بردن جنین) حرکت کنند.
اگر این مسئله به ذهن کسی رسیده است، مناسب است قبل از همه چیز، چند سؤال را از خود بپرسد:
* آیا من صاحب این جنین هستم و تصمیم گیــری درباره زندگی او در اختیار من اســت ؟
* آیا این جنیـن امانــت خــدا بــه مــن نیســت؟
* آیا ایـن جنین بـه غیـر از مـن کـه مـادر او هسـتم حامــی و پناهــی دارد کــه از حــق حیــات او دفــاع کنـد؟
* سقط جنین از جهت اخلاقی و انسانی و نیز حکم دینی چگونه است؟
* آیا از بین بردن جنین راه حل مشکل من اســت؟
* مگــر ایــن جنیــن زنــده نیســت؟ مگــر در حــال حاضــر، فرزنــد مــن نیست؟ آیــا از بیــن بــردن ایــن جنیــن، شــباهتی بــه از بین بردن یـک کودک دو-سه ساله نــدارد؟
اگــر بـه پاسخ این سؤال ها فکر کردید، بـا هم سراغ اصل مسئله برویم:
( راه حــل واقعــی )
برای حل مشکل فعلی خود چه کنم؟
به عنوان اولین گام باید مسیر بیرحمانه " از بین بردن جنین " را کنار گذاشت. از بین بردن جنین، راه حل نیست، بلکه خــود مشــکلی جدیـد اسـت. از سـوی دیگـر، قـرار گرفتـن یـک جنیـن در وجـود یـک فـرد و زندگـی یک خانواده، تحت علم و اراده خداوند اتفاق افتاده و خداوند اشتباه نمی کند! او هیچ قطعه ای را در هیچ پازلی، به اشتباه جای گذاری نمی کند. پس باید به سراغ " کشف مسیر تازه زندگی" با فرزند جدید بروید.
یاد گرفتن " مهارت حل مسئله " ، می تواند به یافتن راه حل کمک کند. برای نمونه، با این قدم ها آغاز کنید.
با امید به خدا و توکل بر او و نیز فعال کردن خلاقیت خود، به راه های تازه فکر کنید.
با افرادی مورد اعتماد که ارزش فرزند و سلامتی را درک می کنند، برای پیدا کردن راه حل ها مشورت کنید.
در کشور عزیزمان، مجموعه های دلسوزی از پزشکان، روانشناسان، فعالان اجتماعی و ... فعال هستند. از راهنمایی های آن ها در راستای حمایت روحی، روانی و طبی از مادر استفاده کنید.
گرچه جنس مشکلات افراد نسبت به بارداری متفاوت است و خانواده ها نیز شرایط متفاوتی با یکدیگر دارند، ولی برای راه اندازی خلاقیت شما و اینکه ببینید می توان راه حل هایی یافت، به برخی راه حل ها اشاره می شود:
1- رها شدن از باورهای غیرعلمی و نادرست اما رایج (مثلا تصور ممنوعیت بارداری در سن بالا یا با فاصله کم از فرزند قبلی): از نظر پزشکی بارداری بالای 35 سال هیچ منع و ترسی ندارد، فقط شاید نیاز به مراقبت بیشتری داشته باشد. با همین نگاه، طی سال های اخیر در کشورهای غربی، تعداد بارداری زنان 35 تا 44 سال به طـور معناداری روند افزایشی داشته اسـت. در فاصلـه کم بیـن زایمان تا حاملگی بعدی، حتی کمتر از 6 ماه، نیز می توان شرایط مادر و جنین و نوزاد قبلی را به خوبی مراقبت کرد. این باور نیز نادرست است که جنین در هفته های اول فقط یک لخته خون یا تکه گوشت است و از بین بردنش اشکالی ندارد و او هیچ حسی نسبت به این مرگ دردناک ندارد.
2- عدم ترس از بارداری ناخواسته: اگــر بدون برنامه ریزی قبلی خداوند به شما فرزندی عطا کرده است، می توانید مراقبت های بارداری را از نظر پزشکی بدون نگرانی از عوارض احتمالی آن آغاز و پیگیری نمایید. دقت کنید هر بارداری ناخواسته در حقیقت یک بارداری خدا خواسته بوده که قطعا با حکمت الهی وارد زندگی شما شده است. مادر عزیز! فرزند کوچک شما تنهـا یک انسان نیست، بلکـه هزاران انسان بالقوه از فرزندان او نزد شما به امانت سپرده شده اند.
-3رهــا شــدن از برخــی ســنت ها و رســوم ماننــد ناپســند و زشــت دانســتن بــارداری در دوران عقــد: چــرا کــه خانــم و آقــا در ایــن دوران از نظــر قانونــی و شــرعی زن و شــوهرهســتند و فرزنــددار شــدن هیــچ منــع عقلــی و شــرعی نــدارد. بلکــه ایــن ســقط کــردن و قتــل فرزنــد اســت کــه غیراخلاقــی و زشــت اســت .
4- رها شدن از برخی توقعات و ذهنیات مانند جنسیت جنین: مطلوب و دلخواه نبودن جنسیت جنین به هیچ عنوان دلیل موجهی برای قتل و از بین بردن او نیست. قطعا خداوند بهتر می داند که خیر و صلاح هر زوجی چیست و به چه کسی دختر بدهد و به چه کسی پسر.
5- برنامه ریزی مجدد مالی و اقتصادی با پذیرش فرزند جدید: توجه به وعده خالق یکتا در قرآن که می فرمایند «فرزندان خود را از ترس فقر نکشید! ما، شما و آنها را روزی می دهیم. کشتن آن ها گناهی بسیار بزرگ است» ورود فرزند جدید می تواند با گشایش مالی و برکت در رزق و روزی همراه باشد. درهرحال هیچ مشکلی با ریختن خون حل نمی شود، بلکه گره ها کورتر خواهد شد.
-6انتخاب پزشکی که بیشتر حمایت گر باشد و بتواند به مدیریت شرایط جسمی و روحی و خانوادگی شما کمک کند.
-7 مطالعه راجع به فواید و فرصت های تربیتی، عاطفی و اجتماعی تعدد فرزند در یک خانواده، استفاده از تجارب خانواده های پرفرزند امروزی، توجه به سرمایه و ارزشمند بودن هر فرزند برای خود و خانواده
-8تقویت مهارت حمایت طلبی: تمامی راه های کمک گرفتن از اطرافیان و جامعه پیرامونی مخصوصا در شرایط فرزندان شیر به شیر و پشت سر هم بررسی شود.
-9تلاش بیشتر برای تحکیم رابطه با همسر، تقویت مهارتهای ارتباطی، مطالعه و استفاده از تجارب افراد امین
10- تقویت اعتماد به نفس برای پاسخ گویی محترمانه: به سرزنش اطرافیان یا حرف و تمسخر مردم راجع به اتفاقی که جزو مسائل خصوصی شما و خانواده شما محسوب می شود و بابت آن به هیچ کس نباید پاسخگو باشید اعتنا نکنید. حرف ها و سرزنش های مردم مقطعی و کوتاه مدت است و پس از مدتی تغییر می کند. خیلی جدی نگیرید./ مریم یارپزشکان کارشناس امور جمعیت و خانواده مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید