مرکز بهداشت شهدای والفجر
آغاز طرح پایش ید در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش مرکز شهدای والفجر
وزارت بهداشت ظرف 20 سال گذشته برای کاهش شیوع گواتر و اختلالات ناشی از کمبود ید، سیاست افزودن ید به نمک های خوراکی را در پیش گرفته و در حال حاضر تمام کارخانجات تولید کننده موظفند ید را به میزان توصیه شده وزارت بهداشت به نمک های خوراکی اضافه کنند زیرا استفاده از نمک یددار تصفیه شده تنها راه رساندن ید به بدن برای انجام اعمال حیاتی که وابسته به این ریز مغذی است، می باشد.
نرسیدن ید کافی به بدن با عوارض بیشماری شامل گواتر، ناهنجاری های مادرزادی، افزایش موارد سقط و مرده زایی، هیپوتیروئیدی مادرزادی، کرولالی مادرزادی، کاهش بهره هوشی همراه است، به این دلیل وزارت بهداشت تاکید بر مصرف نمک یددار تصفیه شده داشته که می تواند ید مورد نیاز را به بدن برساند.
پایش ید ادرار دانش آموزان در یک جامعه می تواند حاکی از کفایت یا عدم کفایت وضعیت ید در جامعه باشد. ید ادراری بالای 100 میکروگرم در لیتر در دانش آموزان بیانگر وضعیت کافی دریافت ید در یک جامعه می باشد. به دلیل اهمیت مصرف ید در مادران باردار و تاثیر آن بر سلامت مادر و جنین اندازه گیری ید ادرای مادران نیز حائز اهمیت است. در مادران نیز ید ادراری بالای 150 میکروگرم در لیتر بیانگر وضعیت کافی دریافت ید می باشد.
طبق آخرین پایش در سال 1402 میانه ید ادرار دانش آموزان در استان فارس 144 و در مادران باردار 177 میکروگرم در لیتر گزارش شده است که در محدوده نرمال قرار دارد.
در همین راستا و با توجه به اهمیت این موضوع پایش ید هر دو سال یک بار در کشور اجرا می گردد. در مرکز بهداشت شهدای والفجر نیز این طرح از ابتدای اردیبهشت 1404 با تشکیل جلسه توجیهی برای کارشناسان تغذیه و آزمایشگاه آغاز شد.
کارشناسان تغذیه و کارشناسان آزمایشگاه مراکز منتخب با فراخوان دانش آموزان و مادران باردار اقدام به نمونه گیری نموده اند. در پایان نمونه ها برای اندازه گیری میزان ید ادرار به آزمایشگاه مرکز بهداشت شهدای والفجر ارسال می گردند.
ضمنا وضعیت ید نمک مصرفی خانوارهایی که در نمونه گیری قرار می گیرند از سوی واحد تغذیه سنجش و گزارش می گردد./ «الهام کاووسی» مسوول واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر
نظر دهید